Nasze marki
Jak naturalnie wzmocnić odporność?
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią przeziębienia. Czy możemy im zapobiec i czy uda się to zrobić w sposób naturalny?
Nie od dzisiaj wiadomo, że na naszą odporność ma wpływ przede wszystkim styl życia oraz odpowiednia dieta. Nasz układ immunologiczny (odpornościowy) ma za zadanie między innymi bronić nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami takimi jak bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty. W momencie, kiedy bariery układu odpornościowego zostaną przełamane, a ten nie poradzi sobie ze zwalczeniem patogenu, w naszym organizmie dochodzi do rozwoju choroby.
Pierwszą linią obrony przed patogenami są nasze bariery anatomiczne, czyli między innymi nasza skóra oraz błony śluzowe układu oddechowego, wydalniczego czy pokarmowego. Elementem, który dodatkowo wspomaga mechanizmy obronne jest nasza fizjologiczna flora bakteryjna, która kolonizuje nasz przewód pokarmowy oraz skórę.
Jak w takim razie zadbać o to, aby nasz układ odpornościowy mógł pracować prawidłowo? Przede wszystkim należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Umiarkowana aktywność fizyczna podnosi odporność organizmu, wywiera ona efekt przeciwzapalny i immunomodulujący, zwiększa ilość przeciwciał oraz podwyższa ich aktywność. (Pamiętaj jednak, że zbyt intensywna aktywność fizyczna może prowadzić do obniżenia odporności). Według WHO osoba dorosła powinna podejmować wysiłek o umiarkowanej intensywności przez około 150 minut tygodniowo (30-45 minut dziennie przez minimum 5 dni w tygodniu).
W jaki sposób możemy wspierać nasz układ odpornościowy dietą? Przede wszystkim stosować produkty zawierające duże ilości witamin i minerałów. Więcej na temat tego, które witaminy i minerały pomogą nam w budowaniu odporności pisaliśmy >TUTAJ<.
Jakie jeszcze składniki diety sprawią, że będziemy rzadziej “łapać” infekcje? Przede wszystkim kwasy tłuszczowe. Dla każdego kto już cieszy się na myśl o pysznym kebabie mam złą wiadomość, chodzi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Gdzie je znajdziemy? Między innymi w olejach (rzepakowym, lnianym, sojowym), tłustych rybach czy orzechach.
W kształtowaniu odporności błon śluzowych ogromną rolę odgrywa nasza fizjologiczna flora bakteryjna, która zasiedla nabłonek przewodu pokarmowego. W jej skład wchodzą między innymi bakterie.
Bakterie jelitowe nie są rozpoznawane w naszym organizmie jako obce, są stałym bodźcem pobudzającym mechanizmy odporności. Gatunki bakterii, które mają właściwości probiotyczne to przede wszystkim Lactobacillus i Bifidobacterium ale również Streptococcus, Enterococcus i Bacillus oraz drożdże z rodzaju Saccharomyces. W tym celu można stosować probiotyki ale pomocne może się okazać również włączenie do naszej diety kiszonek oraz napojów fermentowanych.
Jakie produkty dostępne w naszej ofercie pomogą Ci wzmocnić odporność?
Mountaindrop 100% wyciąg Mumijo Shilajit - shilajit to naturalna substancja, która pochodzi z dziewiczych stoków gór Ałtaj. Zwana także "mumio" jest bogata w minerały, witaminy i inne cenne mikroelementy. Mumio zawiera przynajmniej 85 minerałów. 80–85% mumio stanowią szczątki organiczne roślin powstałe ze skamielin po wielu procesach związanych z ciśnieniem i temperaturą, jakiej doświadczały.
Mountaindrop Raw chestnut honey & 100% Mumijo Shilajit - Poza shilajit zawiera również miód kasztanowy pełen witamin, minerałów czy antyoksydantów.
Beet it Sport Shot - skoncentrowany shot buraczany na bazie naturalnie zagęszczonego soku z buraka z dodatkiem soku cytrynowego.
Concap UnBEETable - najbardziej kompleksowa i najsilniejsza formuła dostępna na rynku, oparta na burakach w wersji płynnej.
Źródła:
-
Olejniczak K., Piekarczyk A., Chajec Ł., S.O.S dla odporności, Zdrowe Zdrowie, Kraków, 2021
-
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/90034,od-czego-zalezy-odpornosc
3. https://www.bee.pl/przepis-na-zakwas-z-burakow-wlasciwosci-i-dzialanie-na-odpornosc-a-692.html
© 2011 - 2024 OdżywkiDlaSportowcow.pl
Sklep zrobiony przez GrzeMaart.PL